LA FORÇA DE LA SUPERACIÓ

LA FORÇA DE LA SUPERACIÓ

José Luis Tovar, “Cani”, atleta invident visita el Pedagogium Cos

Dijous 17 de març, José Luis Tovar Pavón, exatleta paralímpic, va venir en una segona visita a la nostra escola per tenir una xerrada amb els alumnes de 3r d’ESO, grup A. Aquest cop a l’Àgora, es va mantenir un intercanvi d’impressions entre els nois i noies de tercer i en Cani; li van fer moltes preguntes interessant-se per la seva vida, per com i quan practica esport, tot i el handicap de ser invident.

Com ja va succeir la primera vegada, el 10 de desembre quan va interactuar amb els nois i noies de 3r d’ESO B, aquell cop al parc de la Muntanyeta, es generà força empatia entre alumnes i atleta qui els explicà les dificultats que va haver de superar per haver nascut amb glaucoma, malaltia que el va anar deixant sense visió, i que va ocasionar-li complicacions en la seva vida de nen i adolescent, fins que gràcies a l’ONCE, i l’ajut dels pares, va començar una nova etapa i guanyà qualitat de vida.

Va començar la seva carrera esportiva amb 18 anys, participant en els Jocs Paralímpics de Barcelona 1992 i d’Atlanta, el 1996; i tot i que ja no es dedica a l’alta competició , continua corrent i participant en curses i maratons, entrenant-se amb l’ajut del seu guia, en qui confia plenament, i que forma part d’un grup de persones que ajuden invidents a córrer i a entrenar-se. Al respecte, els va dir que era essencial la confiança que s’havia de tenir en el guia, doncs d’ell o ella depenia totalment que l’entrenament i la cursa tinguessin èxit. Quan corren, van agafats d’una corda que els manté units i la compenetració és fonamental. El 10 de desembre, a la Muntanyeta, i durant la classe d’educació física, els nois i noies de 3r B, van poder provar l’experiència de dos en dos, caminant i corrent amb els ulls tapats l’un, i l’altre fent de guia, i a l’inrevés. L’experiència de posar-se en la pell d’una persona invident per una estona, si més no, els va resultar interessant i diferent.

També els va parlar, en les dues visites, de la seva companya inseparable, la seva gossa pigall, la Nàbia, la tercera que té i que fa la seva vida més fàcil, i va comentar que li feia pena que, com ja té deu anys, fóra a punt de jubilar-se.

Tot plegat, els nois i noies de 3r B i ara de 3r A, han gaudit del testimoni en directe d’una mostra de superació i de força de voluntat.

Crònica – adaptació – Oriol Balfagón, Ariadna Garralaga i Natàlia Ramírez – 3r ESO

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.